PROCACCINI MIXED-USE COMPLEX,
MILAN

Architectural re-styling.

PROCACCINI MIXED-USE COMPLEX, MILAN

Architectural re-styling.

A ‘milanese’ architecture

The architecture of the volumes generates a “typically urban” scan, characterized by the succession of distinctive and recognizable buildings. It alludes to the variety and metric complexity of the neighboring urban fabrics. The individual “bodies” are variations on the theme of the city.

The variations occur within a predefined register of rules, those dictated by the eave heights, the string courses, the openings, the height of the ground floors. It is a reworking that brings into play the styles and characters of Milanese architecture that belong to the past but also to modernity. A reference to the passage of time, a time not necessarily far away.

A ‘milanese’ architecture

The architecture of the volumes generates a “typically urban” scan, characterized by the succession of distinctive and recognizable buildings. It alludes to the variety and metric complexity of the neighboring urban fabrics. The individual “bodies” are variations on the theme of the city.

The variations occur within a predefined register of rules, those dictated by the eave heights, the string courses, the openings, the height of the ground floors. It is a reworking that brings into play the styles and characters of Milanese architecture that belong to the past but also to modernity. A reference to the passage of time, a time not necessarily far away.

Technical Notes

Type: urban renewal on a greyfield land, new social housing.
Client: CCL, Milan.
Dimensions: residential GFA 6445 sqm, commercial GFA 1400 sqm. Floors n.6 + 2 of underground garage with 133 parking spaces and cellars. Flats: n.83 + attics and shops at the ground floor.
Final / Development design: arch. Massimo Maria Bodini and arch. Giancarlo Perotta.
Construction design and structures design: Studio Blu, Concorezzo (MB).
Plants design: Luraschi & Associati, Milan.
Construction company: Cooperative “la Solidarietà di Gussola”, Cremona.
Period: December 2012 / May 2016.

PREVIOUS PROJECT
NEXT PROJECT

Technical Notes

Type: urban renewal on a greyfield land, new social housing.
Client: CCL, Milan.
Dimensions: residential GFA 6445 sqm, commercial GFA 1400 sqm. Floors n.6 + 2 of underground garage with 133 parking spaces and cellars. Flats: n.83 + attics and shops at the ground floor.
Final / Development design: arch. Massimo Maria Bodini and arch. Giancarlo Perotta.
Construction design and structures design: Studio Blu, Concorezzo (MB).
Plants design: Luraschi & Associati, Milan.
Construction company: Cooperative “la Solidarietà di Gussola”, Cremona.
Period: December 2012 / May 2016.

previous project
next project